14 cara mendalami karakter anak

Bismillah.

Semenjak jadi mak ni, banyak benda yang aku belajar. Learning is never end. Alhamdulillah, bukan lah baik sangat pon kan tapi I am grateful, by being my own boss at least I have more time to explore & attend classes macam MUSLIM DNA taught by Sheikh Yahya Ibrahim. Dulu rasa macam “Peh!Alim gile nak pegi kelas macam ni” Padahal macam mana kita nak excel dalam sesuatu perkara kalau kita takde ilmu kan. Dan maksud sebenar orang ‘alim adalah orang berilmu. So apa salah nya kan ? Lagi lagi bahagian parenting. Try la follow MercyMission atau Al-Khautsar for more informations on great seminars. I always thought it will come naturally. Yes, setakat cara jaga anak, cara tukar lampin, etc itu mungkin naturally. Membesarkan anak dan mendidik adalah perkara berbeza.

Education+Quotes+Posters+2+jpg_Page_10

There’s no way we can become a perfect parents but at least we try to improve. Nama pon PARENT– ing. Jadi yang kene belajar adalah parents nye. Yang aku suka kelas ni, compare dengan other seminars yang aku pergi, die bagi satu ring file lengkap dengan rujukan. Sebab diorang kan cakap English & berpandukan Quran & hadith tak sempat nak salin. So for this post, aku nak share antara perkara yang disentuh iaitu pasal 14 karakter anak yang berkait rapat dengan perangai mak bapak nye sendiri. Of course lah banyak yang die cakap setepek kene kat batang hidung sendiri. Ini berpandukan survey & pschologist kanak kanak.

P/S – sharing ini bukan bertujuan nak cakap cara anda mendidik anak tak bagus, it’s a struggle for every parents but at least we can try to be better right ? Continue reading

TYPO

Bismillah.

Menakjubkan kan tibe2 ade post. Haha. Macam entry pertama je semenjak kelahiran Affan. Nama pon tahun baru kan. Azam baru la konon nya . LOL! Kenapa bila tahun baru je kite akan buat azam baru eh ? Macam cliche sangat kan. Goal yang tahun lepas tu berlambak lagi kan belum achieve. Haha. Aku ade penyakit tahun baru, bile sampai tahun baru je, mesti nak beli planner chantek! Semangat okeyyyy nak merancang jadual gitu. Pernah pergi kedai TYPO tak ? Aku ade satu habit yang Iman pon x faham. Obses dengan buku nota chantek. Berpuluh puluh beli sebab chantek tapi tulis sikit je. Haha. Tapi sekarang dah pandai control nafsu sikit sebab dah kene bebel. Haha. Tapi serious lawa gile. Pegi tau pegi tau kedai ni. Bessst sangat!

typo1TypoStoreFront

Every year kitorang try buat macam2 aktiviti within our group to set goals together. Antaranya kami buat dreamboards. First time nak set goals, blur gile kot nak buat macam mane. Alhamdulillah, training after training, we are exposed and emphasized on setting goals. Normally it’s not that we don’t know what we want in life but we can feel in our heart that “Possible ke ?”. Continue reading