Mengapa berat kita plateau dan cara mengatasinya

Bismillah.

Entry ini straight to the point, ditujukan khas untuk diri sendiri, our coachee dan sesiapa yang turut mencari sebab kenapa berat badan sampai pada tahap plateau. So, saya akan tune in kepada bahasa yang lebih skema *sebab roh coach dah masuk dalam badan, just kidding.*

Kalau anda sedang mengalami plateau, jangan risau entry ni mungkin akan mengubah persepsi anda dan memberi keyakinan semula yang anda boleh turun berat.

Apa itu Plateau? Continue reading

Projek tanam rumput

Bismillah.

Weekend is over. Apa yang korang selalu buat eh weekend ? Kat Malaysia ni memang best lepak mall la kan, tak panas sangat huhu. Tapi bile fikir ramai nya rakyat jelata, berkali kali jugak lah kene pikir nak keluar ke tak. Hoho aku pernah pegi IKEA masa the day before GST naik, mak aih salah timing. Ramai gile. Nak pilih barang kena mahir skill berebut. hehe. Tapi it was fun anyway. Itu lah masalahnya, bila bekerja sendiri, selalu kalau nak movie date ke beli barang ke, selalu keluar waktu weekdays pagi atau siang, so keadaan selalunya lebih lengang, haaa kan dah lupa daratan macam mana keadaan weekend yang havoc. hehe.

Selalunya kalau bawak anak jalan, antara tempat yang best, Farm in the City, sebab boleh pegang binatang binatang die, main dekat Kidzoona AEON or Kid’z Paradize dekat Mines. Lagi satu ni tempat aku paling suke so far, besar, surau chantek sangat, Jungle Gym dekat Bangsar Shopping Centre,and Aquaria KLCC. Kalau tak, pegi playground kat mana mana pon boleh. Asal boleh main main, suke je si kenit tu.

10906297_10205057138462528_398822720471113666_n

Nampak tak kenapa aku cakap best Jungle Gym ni, sebab mak bapak boleh turut serta, cuma perlu berlakon nak jaga keselamatan anak, padahal u wanna enjoy the ride LOL

Continue reading

Beza cuti bujang, honeymoon, dan dengan anak

Bismillah.

Pernah lagu dengar lagu Faizal Tahir Assalamualaikum. Suke lah lirik die :

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara

Hehe tibe tibe kan. I love the message. Let the your smile change the world but don’t let the world change your smile. Living cost makin naik, kerja stress, kesihatan makin drop, so as a result, maybe kita lepas kat orang lain. So, why not belajar how to handle stress. Continue reading