Gemuk : Pilihan atau Suratan?

Bismillah.

Beberapa hari yang lepas, ada terbaca satu artikel dari blog Dr Spencer Nadolsky, seorang pakar tentang obesiti dan nutrisi. Boleh baca artiket tersebut di sini

Is-Obesity-a-Choice-2

Memang membuka minda dan membantu kami untuk improve our mindset and perception to be a better coach.  So basically doktor ni mengulas tentang obesiti, ianya lebih dari sekadar makan banyak, kurang bersenam dan malas untuk membuat perubahan.

Rupenye terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi obesiti terhadap individu dan antaranya ialah :

1.  Faktor genetik & epigenetik

2.  Kelahiran ( c-section/normal ) dan pembesaran baby ( breastfeed/formula )

3.  Gaya hidup ahli keluarga dan ibu-bapa – cara pemakanan, aktiviti bersenam dan     lain-lain

4.  Kondisi kesihatan, ubat-ubatan yang diambil yang diberikan oleh doktor

Breastfeeding-VS-Bottle-feeding

Dan ada macam-macam faktor lagi yang boleh mempengaruhi dimana kebanyakan faktor ni bukanlah pilihan kita. Kita tak ada kuasa pon untuk memilih perkara tu. Kita tak boleh pon nak pilih masa mak kite nak lahirkan kite secara normal, atau czer. Ye la depends la condition waktu tu kan. Ade yang memang nak normal, tapi membahayakan terpaksa czer. Pastu masa kecik nasib kite la dapat susu formula atau direct breastfeeed. Itu pon rezeki masing2. Mak kite mungin cuba sedaya upaya, tapi xde rezeki nak direct feed kte. Pastu, kte lahir dalam family yang sukeeeee sangat makan. So, a lot of things happen, kite tak sempat pilih. Sebab tu lah timbulnya persoalan di situ, obesiti, pilihan atau suratan takdir?

Tapi apa pon bagi saya, apa yang penting ialah saya dapat mendalami lagi psikologi dan emosi coachee – coachee saya. Memang tahu dah, proses nak turun berat ni bukannya sesuatu yang mudah,  ianya lebih dari sekadar jaga makan dan bersenam sahaja. Sebab tu bimbingan dan support group amatlah diperlukan. Nak ubah tabiat ni kalau berseorangan memang susah, tapi kalau kita dapat support dari each other, in sya Allah lagi mudah kan.

“Telling someone with obesity to eat less is like telling someone with depression to cheer up.” – Dr. Arya Sharma

So kalau ada sesiapa yang serius dan komited nak buat perubahan dalam hidup, bolehlah join support group kami. Ada support group Whatsapp dan juga support group FB. When we are have the mission, insyallah we can achieve great things together.

Kalau ade area bangi, boleh join Beautyfit Studio kami sebab ade workout untuk ladies sahaja. Kita ade aerobic, dumbell workout, abs workout, zumba dan macam macam lagi. Lepas tu, kalau nak meal plan yang khas untuk anda pon kite boleh provide. So, you were born with some of the things you cannot change, what you’e gonna do with it?

Let’s make this Ramadhan as a turning point in our life. To have better health and to be better person. Contact Coach Yana 0122755456 untuk maklumat lanjut tentang program kami.

32

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s