7 tips untuk hari raya

Bismillah. Alhamdulillah kita dah masuk fasa terakhir Ramadhan iaitu 10 malam terakhir. Semoga terus istiqamah dan diberi kekuatan untuk terus all-out untuk lagi beberapa hari terakhir  ni. Dalam masa yang sama mesti ramai yang sibuk kan nak prepare untuk hari raya ni kan. So saya just nak share beberapa tips sebagai peringatan untuk kita bersama :

1) Jangan buat pembelian panik Kebanyakan orang macam saya ni memang suka tunggu lagi seminggu nak raya baru start shopping, baru feel raya gitu. Tapi bila dah lambat macam ni, yang sebenarnya mulalah menggelabah rasa macam semua benda tak cukup lagi dan mulalah pembaziran berlaku. Kita akan beli benda yang sebenarnya kita tak perlukan pon. Bukan setakat pakaian je tapi makanan, perhiasan rumah dan jugak benda-benda lain. So mana yang boleh jimat, kita jimat barulah raya tahun ni akan rasa lagi bermakna. Nak dapat beli baju raya murah-murah & best-best boleh dapatkan dekat sini.

2) Cuba buat beberapa jenis biskut raya Cari resepi dekat internet, ni contoh-contoh resepi yang mudah dan sedap untuk dibuat, ajak adik beradik atau family ke untuk buat sekali sama-sama. Memang best sangat. Selain lagi jimat dan kita boleh buat lagi sedap, kemeriahan buat biskut tu sama-sama yang paling best.

3) Ikut jadual perjalanan yang dicadangkan oleh PLUS Jom kita sama-sama bekerjasama kurangkan kesesakan lalu-lintas so kita semua boleh balik kampung masing-masing dengan tenang dan gembira. Kena ikutlah jadual perjalanan ni :

cadangan masa perjalanan balik kampung aidilfitri[8]

4) Dapatkan touch & go dan smart tag Tahu tak dengan adanya touch & go dan smart tag ni, kita boleh jimatkan masa perjalanan kita banyak sangat, sehingga setengah jam. Just invest RM127.20 untuk smart tag ataupun RM10 untuk kad touch & go dan perjalanan raya kita lebih lancar.

Dekat mana nak beli smart-tag? Dekat ofis-ofis PLUS yang dekat dengan tol tu, atau dekat kaunter touch & go dalam petronas.

5) Kurangkan gajet, lebihkan kemesraan A picture speaks a thousand words 😉

main gajet di hari raya

6) Ambil peluang untuk rapatkan silaturrahim Mesti kita ada sedara-mara atau kawan-kawan lama yang kita rasa nak rapatkan balik hubungan dengan mereka. Kalau hari-hari biasa, maybe kita takut diorang rasa pelik tiba-tiba kita contact or nak datang rumah, tapi time hari raya ni it’s normal untuk ziarah-menziarah so ambil peluang untuk rapatkan lagi silaturrahim kita semua.

7) Jaga pemakanan Of course, kalau tak cerita tentang pemakanan & kesihatan bukan Coach Yana la namanya hehe. Bila beraya dekat rumah orang tu, just ingat bukan rumah tu je kita nak pergi, banyak lagi rumah nak ziarah, jadi makan berpada-pada, banyakkan minum air kosong, dan kalau rasa terlebih makan and berat dah mula naik lepas raya ni, don’t worry, kami ada launch satu program special sangat.

Memang fokus untuk buat kan proses buang lemak tu bukan je lagi efektif, tapi sangat enjoyable & fun 🙂 Kalau nak tau lebih lanjut tentang program tu boleh check dekat sini.

So selamat hari raya aidilfitri & maaf zahir batin.

10560312_10152579007604556_7158421348668833889_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s