Tips sahur dan berbuka yang ohsem

Bismillah.

Selamat berpuasa dan berbuka.

Saya baru balik dari Bangkok, Thailand, ada training untuk menjadi better coach. Belajar dengan seorang professor dari fakulti sains manusia Universiti California Los Angeles, tentang nutrisi untuk badan, dan belajar dari bekas atlet olimpik tentang fitness dan senaman. Memang best sangat. 1544976_10206035838849426_4819275620378496393_n

Continue reading

Selamat berpuasa

Bismillah.

Lagi beberapa hari dah nak masuk bulan Ramadhan kan. Teringat Ramadhan tahun lepas, my 2nd son Affan Nor Iman dilahirkan. Waktu tu hari puasa yang ke-2, time sahur rasa contraction kuat sangat. Lepas sahur terus pergi hospital Putrajaya, doktor check rupenya dah terbuka 8 cm. Apalagi menggelabah masuk labour room alhamdulillah tak sampai sejam lepas tu bersalin dengan selamat.

10582872_10203709333568248_2011675799537547107_o

Tu cerita tahun lepas. Continue reading

It’s not the end but new beginning

Bismillah.

Excited sangat lagi beberapa hari nak ke Bangkok for our Extravaganza tahun ni. Tak sabar nak dengar all those positives stories, inspirations dan ilmu-ilmu yang nak digunakan untuk mantapkan lagi kelab Beautyfit kami dan juga menjadi better leader and person. Eh tak pernah cerita lagi kan pasal kelab kitorang, takpe next entry kita cerita k.

10404023_10202485405353356_7143724825689768567_o

Extravaganza Singapore last year

Continue reading

Jom bakar perut

Bismillah.

Selamat Hari Minggu!

Mesti ramai yang ada masa terluang hari ni kan. So jom kita sama-sama bakar lemak perut. Kajian menunjukkan yang “abdominal obesity” (lebihan lemak di kawasan perut & pinggang) meningkatkan risiko pelbagai jenis penyakit seperti diabetes type 2, masalah kardiovaskular, dan macam-macam lagi la.

Rujuk di sini —-> Waist Size Matters

Senang cerita, nak tengok tahap kesihatan seseorang tu, tengok perut je. 1st sekali, pemakanan mesti kena jaga, tambah pulak dengan high intensity interval training ni, insyaAllah boleh bantu kurangkan masalah perut. So jom exercise!

p/s: Untuk mereka yang nak ikut panduan senaman selama 28 hari dan dapat kesan yang awesome, boleh follow di sini.

No regrets, let’s embrace the future

Bismillah.

Sedar-sedar je dah 2 minggu tak update blog. Sedar-sedar je dah nak masuk tahun ke-4 kitorang kahwin. Sedar-sedar je umur dah 27 tahun dah tahun ni. Semua baru nak tersedar tibe-tibe kan. Rasa cepat kan masa berlalu.

Tengah kemas-kemas bilik ofis ni, tibe-tibe terjumpalah external hardisk Iman yang penuh dengan gambar-gambar lami kami.

Tak pasal-pasal mengimbau kenangan lama. Dah lama tak bukak file-file dalam ni, penuh dengan khazanah dunia rupanya hehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1st day in France

Continue reading

Resepi sihat : Peanut Butter Paratha

Bismillah.

Kali ni nak share sikit, resepi sihat sebagai alternatif dalam pemakanan kita. Faham sangat, kadang-kadang memang susah nak control craving for snacking ni. So instead of makan benda-benda yang tinggi gula, garam dan lemak, kita tukar kepada yang lebih sihat. Ok tak?

Boleh la cuba buat peanut butter paratha ni, senang sangat nak buat, dalam 15 minit dah boleh siap. Yang penting sedap, tinggi protein dan less sugar. Selamat mencuba 🙂

Mengapa berat kita plateau dan cara mengatasinya

Bismillah.

Entry ini straight to the point, ditujukan khas untuk diri sendiri, our coachee dan sesiapa yang turut mencari sebab kenapa berat badan sampai pada tahap plateau. So, saya akan tune in kepada bahasa yang lebih skema *sebab roh coach dah masuk dalam badan, just kidding.*

Kalau anda sedang mengalami plateau, jangan risau entry ni mungkin akan mengubah persepsi anda dan memberi keyakinan semula yang anda boleh turun berat.

Apa itu Plateau? Continue reading

Projek tanam rumput

Bismillah.

Weekend is over. Apa yang korang selalu buat eh weekend ? Kat Malaysia ni memang best lepak mall la kan, tak panas sangat huhu. Tapi bile fikir ramai nya rakyat jelata, berkali kali jugak lah kene pikir nak keluar ke tak. Hoho aku pernah pegi IKEA masa the day before GST naik, mak aih salah timing. Ramai gile. Nak pilih barang kena mahir skill berebut. hehe. Tapi it was fun anyway. Itu lah masalahnya, bila bekerja sendiri, selalu kalau nak movie date ke beli barang ke, selalu keluar waktu weekdays pagi atau siang, so keadaan selalunya lebih lengang, haaa kan dah lupa daratan macam mana keadaan weekend yang havoc. hehe.

Selalunya kalau bawak anak jalan, antara tempat yang best, Farm in the City, sebab boleh pegang binatang binatang die, main dekat Kidzoona AEON or Kid’z Paradize dekat Mines. Lagi satu ni tempat aku paling suke so far, besar, surau chantek sangat, Jungle Gym dekat Bangsar Shopping Centre,and Aquaria KLCC. Kalau tak, pegi playground kat mana mana pon boleh. Asal boleh main main, suke je si kenit tu.

10906297_10205057138462528_398822720471113666_n

Nampak tak kenapa aku cakap best Jungle Gym ni, sebab mak bapak boleh turut serta, cuma perlu berlakon nak jaga keselamatan anak, padahal u wanna enjoy the ride LOL

Continue reading

Beza cuti bujang, honeymoon, dan dengan anak

Bismillah.

Pernah lagu dengar lagu Faizal Tahir Assalamualaikum. Suke lah lirik die :

Assalamualaikum dunia, bangunlah semua
Lihatlah pada diri kita, semua serupa
Damailah manusia, kita bersaudara

Hehe tibe tibe kan. I love the message. Let the your smile change the world but don’t let the world change your smile. Living cost makin naik, kerja stress, kesihatan makin drop, so as a result, maybe kita lepas kat orang lain. So, why not belajar how to handle stress. Continue reading